Van China tot de Verenigde Staten: de zorgen van consumenten over voedselveiligheid zijn groot. Een reeks startups speelt daarop in met tests waarmee je zelf kunt onderzoeken wat er in je eten zit: van gluten tot het loodgehalte.

Dat schrijft The Wall Street Journal in een overzicht.

Het gebrek aan vertrouwen van burgers in de veiligheid van ‘industrieel’ voedsel is een wereldwijd fenomeen. In Nederland blijkt dat uit het succes van de tv-series als de Keuringsdienst van Waarde. Maar vergeleken met bijvoorbeeld de babymelkpoederschandalen in China stellen de problemen hier nog weinig voor.

Op het moment dat consumenten zelf met goedkope sensoren kunnen checken wat er precies in hun eten zit, ligt er grote markt open, zo hebben tal van jonge techbedrijven bedacht. De eerste toepassingen worden inmiddels marktrijp gemaakt.

Sensoren voor vetgehalte kaas, rijp fruit

Zo heeft het Israëlische bedrijf Consumer Physics een handzaam apparaatje gemaakt dat de oppervlakte van voedsel scant, de SCiO. De mate van reflectie geeft informatie, zoals bijvoorbeeld over een reep chocolade, of het vetgehalte van kaas.

De resultaten zijn direct af te lezen in een app op je smartphone. De technologie zou in de toekomst zelfs in zijn geheel in een smartphone kunnen worden ondergebracht.

Geavanceerder is de technologie die de startup C2Sense toepast: ze gebruikt nanotechnologie voor de sensoren. De eerste die op de markt moet komen, kan detecteren of fruit rijp is aan de hand van de hoeveelheid ethyleengas in de lucht. De technologie zou zo goedkoop toepasbaar zijn, dat je in elk bakje peren al een sensor kan stoppen, zodat je als consument zelf kunt zien wanneer je het beste het fruit kan opeten.

Vis: ziet er lood in?

Safe Catch, een andere startup, heeft een manier gevonden om snel vis te kunnen onderzoeken. Zo kan hun geheime technologie ingezet worden om per vis te zien of deze lood bevat, direct na de vangst en aan boord van het schip. Nu gebeurt dat nog steeksproefsgewijs door van een vis een stukje af te snijden.

Het Amerikaanse 6Sensor Labs heeft een apparaatje ontwikkeld dat meet of voedsel gluten bevat. De Nima kost nu nog 250 dollar per stuk en 5 dollar per test, maar het is toch al handig voor mensen met een ernstige glutenallergie of restaurants die zeker willen zijn dat hun eten glutenvrij is. In twee minuten krijgen ze uitsluitsel over de vraag die vroeger dagen werk kostte. In de toekomst wil het bedrijf het mini-laboratorium aanpassen zodat het ook bijvoorbeeld salmonella kan detecteren.

De startups spelen allemaal in op de eeuwige vraag naar een zo hoog mogelijke voedselveiligheid. Dankzij slimme technologie zijn ze onderdeel van diezelfde trend van 'democratisering': net als bij mobiele medische hulpjes zoals scans en testen verliezen experts  in witte jassen hun monopolie. Voortaan kun je het als consument zelf onderzoeken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl